038 - 455 51 90
eService
Officefood
Nieuwsbrief

Microsoft Teams-updates: de 7 laatste voor 2022

Microsoft Teams-updates: de 7 laatste voor 2022

Gedurende het jaar brengt Microsoft tientallen nieuwe functies uit voor Microsoft Teams. In een vorig artikel noemde ik 7 functies waarmee je in één klap slimmer Teams gebruikt. In dit artikel breng ik 7 functies in kaart, die Teams nóg efficiënter, laagdrempeliger en plezieriger maken.

Van chatfuncties waarmee je sneller en duidelijker communiceert, tot nieuwe weergavemogelijkheden om vergaderingen nóg eenvoudiger en interactiever te maken. Dit zijn de 7 laatste Microsoft Teams-updates voor 2022:

1. Instant Poll

Met één klik op een knop kun je nu binnen Microsoft Teams een korte poll of peiling sturen naar de deelnemers van de vergadering. Deze poll verschijnt direct bij hen in beeld. Je kunt voorafgaand aan de vergadering alvast wat polls klaarzetten, maar je kunt deze ook tijdens de vergadering maken en versturen. Deze functie is handig om een training nóg interactiever te maken of tot besluiten te komen.

2. Mesh Avatars

Eén van de IT-trends van Gartner voor 2023 is de metaverse. Hier haakt Microsoft Teams op in met de functie Mesh Avatars. Net zoals in een virtuele wereld kun je nu ook in Teams je eigen avatar maken. Het unieke van de Mesh Avatar is dat deze je mimiek en houding volledig aanneemt. Zo kun je met collega’s als het ware een metaverse-meeting houden.

Het voordeel van de Mesh Avatar is dat je visueel aanwezig kunt zijn zonder je camera aan te zetten. Hierdoor krijg je een meer open uitstraling. Je hoeft de achtergrond van je scherm niet meer wazig te maken, want je kunt de achtergrond bij je Mesh Avatar naar behoefte aanpassen. Je kunt ook meerdere Mesh Avatars aanmaken voor verschillende vergaderingen. Microsoft Teams slaat met deze functie een brug naar de toekomst: we halen de digitale wereld naar de werkplek.

3. Een video versturen in de chat

Voorheen kon je in Microsoft Teams alleen tekst, emoji en gifs sturen in chats. Nu kun je ook een videoclip sturen in je chats. Hiervoor gebruik je het symbool naast de emoji en gifs, om daarna eenvoudig met je camera een boodschap op te nemen. Deze functie maakt communicatie laagdrempeliger, duidelijker en sneller.

Je kunt bijvoorbeeld een vraag of een opmerking nóg persoonlijker overbrengen. Daarnaast kun je de emotie achter de tekst beter overbrengen, bijvoorbeeld als de tekst als een grap is bedoeld. En heb je weinig tijd om een ingewikkelde of lange boodschap te typen? Dan komt de functie ook van pas.

4. Naar jezelf chatten

Tot aan dit kwartaal kon je geen notities voor jezelf bijhouden in Microsoft Teams. Nu is dit wel mogelijk, door chats naar jezelf te sturen. Je kan bijvoorbeeld een document of een websitelink naar jezelf chatten, maar ook notulen van een recente vergadering. Dit maakt informatie onthouden makkelijker.

5. Zitplaatsen toewijzen in Samen-modus

De Samen-modus bestaat al een behoorlijke tijd. Met deze modus kun je de deelnemers van een vergadering in een afbeelding met zitplaatsen toevoegen. Zo lijkt het net alsof alle deelnemers bij elkaar in één ruimte zitten. Microsoft Teams heeft deze functie verder uitgebreid met de mogelijkheid om als beheerder te kiezen waar iedere deelnemer gaat zitten. Je kunt dit op ieder moment in de vergadering wijzingen.

Deze functie is handig als je deelnemers een vaste plek in de ruimte wil geven. Als bijvoorbeeld twee afdelingen samen vergaderen, dan kun je beide teams tegenover elkaar in de ruimte plaatsen. Deze functie geeft ook een gevoel van verbondenheid, omdat het lijkt alsof iedereen op dezelfde plek is.

6. PowerPoint en Cameo

Vanaf dit kwartaal kun je vanuit PowerPoint je presentatie openen in Teams. Microsoft heeft een button toegevoegd aan PowerPoint, waardoor je niet meer je scherm hoeft te delen als je aan het presenteren bent.

Met deze functie in het achterhoofd heeft Microsoft nog een functie toegevoegd: de Cameo-functie. Hiermee kun je je camerabeeld in een PowerPoint-dia plaatsen. Vervolgens behandelt Teams jouw camerabeeld als een afbeelding in de dia en kun je verschillende effecten gebruiken, zoals afbeeldingsstijlen en animaties. Hierdoor hoef je maar naar één scherm te kijken én je presentatie is levendiger.

7. Vertaalde ondertiteling

Als laatste heeft Microsoft een nieuwe functie toegevoegd aan de Premium-versie van Teams: de vertaalde ondertiteling. Als je bijvoorbeeld aan het videovergaderen bent met een Engelssprekende collega, dan vertaalt Teams jouw tekst automatisch naar hoogwaardig Engels. Dit verschijnt dan als ondertiteling in het beeldscherm.

Deze functie werkt zelfs als je met drie of meer nationaliteiten aan het vergaderen bent. Microsoft Teams Premium kent namelijk 40 talen. Deze AI-gegenereerde functie is een belangrijke stap richting laagdrempelige, duidelijke communicatie voor internationale organisaties.

Agendapunt: efficiëntste Teams-tools

Met deze 7 functies heb je nieuwe tools om uit te proberen tijdens je volgende hybride vergaderingen. Om zo Teams-meetings nóg eenvoudiger en interactiever te maken. Wil je weten hoe je het maximale haalt uit de Teams-functies van dit artikel? Neem contact met mij op. Als specialist in ICT en Samenwerken help ik je graag.

E-book: Werken vanaf nu

Lees meer tips en adviezen over samenwerken op afstand in het e-book. En ontdek hoe je hybride werken voor jouw organisatie faciliteert.